Postat av
Sara Williams
March 5, 2024
Leads generering
Digital Marknadsföring
Ngine

Lead: Förståelse och strategier för effektiv leadsgenerering

För att lyckas med din marknadsföring är det viktigt att förstå och hantera leads på ett effektivt sätt. I nedanstående text kommer vi att beskriva vad "lead" betyder och hur du kan anpassa det för ditt företag. Dessutom beskriver vi strategier för att fånga och bearbeta leads.

Vad betyder begreppet lead?

Ett lead är en potentiell kund som har visat intresse för ditt företags produkter eller tjänster genom att ge uttryck för sitt behov eller visa engagemang på något sätt. Det kan vara någon som har anmält sig för nyhetsbrev, laddat ner en e-bok, eller interagerat på sociala medier. Ett lead kan dock se väldigt olika ut beroende på hur organisationen ser ut.

Lead (1)

Lead är en av de livscykelfaserna som ingår i kundresan

 • Prenumerant: En kontakt som har valt att höra mer från dig genom att registrera sig för exempelvis ditt nyhetsbrev.
 • Lead: En kontakt eller ett företag som har konverterat på din webbplats eller genom någon annan interaktion med din organisation utöver en prenumerationsregistrering. Med andra ord: är intresserad av det du har att erbjuda.
 • MQL (Marketing Qualified lead): En kontakt eller ett företag som ditt marknadsföringsteam har kvalificerat som redo för säljteamet.
 • SQL (Sales Qualified Lead): En kontakt eller ett företag som ditt säljteam har kvalificerat som en potentiell kund. 
 • Möjlighet: En kontakt eller ett företag som är associerat med en affär (exempelvis att de är involverade i en potentiell affär med din organisation).
 • Kund: En kontakt eller ett företag med minst en avslutad affär.
 • Ambassadör: En kund som förespråkar din organisation.

Ovan kundresa är ett exempel. Kundresor kan skilja sig mycket beroende på organisation och processer.

Vad är ett lead för dig och hur fångar du in leadsen?

För varje företag kan definitionen av ett lead variera beroende på mål och bransch. Identifiera vilka åtgärder och engagemang från potentiella kunder som är mest värdefulla för din verksamhet. Här är några strategier för att fånga in leads:

 • Lockande innehåll: Skapa engagerande och relevant innehåll som lockar din målgrupp. Det kan vara blogginlägg, guider eller webbinarier som erbjuder värde och löser deras problem.
 • Optimerade webbformulär: Använd formulär på din webbplats för att samla in kontaktinformation. Se till att formulärerna är korta och begripliga för att öka antalet konverteringar. 
 • Landningssidor: Designa dedikerade landningssidor för olika kampanjer. En välgjord landningssida fokuserar på ett tydligt erbjudande och ökar chansen att besökare blir leads.
 • E-postmarknadsföring: Använd e-post för att bygga och underhålla relationer med dina leads. Skicka relevant och anpassat innehåll för att hålla dem engagerade.

På vilket sätt är det viktigt med leads-tänk i din marknadsföring?

Att ha ett leads-tänk är kritiskt för att omvandla potentiella kunder till faktiska kunder. Här är några skäl till varför det är viktigt:

 • Segmentering och anpassning: Genom att bearbeta leads kan du segmentera dem baserat på deras beteende och intressen. Det gör det möjligt att skicka anpassat innehåll och erbjudanden som ökar chansen för konvertering.
 • Relationsskapande: Genom regelbunden kontakt och värdefullt innehåll kan du bygga starka relationer med dina leads. Det ökar förtroendet och sannolikheten att de väljer ditt företag när de är redo att köpa.
 • Effektiv försäljningsprocess: Bearbetade leads ger din försäljningsavdelning värdefull information om kundens behov och intressen. Det underlättar en mer personlig och anpassad försäljningsprocess.

Sammanfattningsvis är leadsgenerering och bearbetning avgörande delar av din marknadsföringsstrategi. Genom att förstå vad leads betyder för ditt företag och genom att implementera effektiva strategier kommer du att kunna maximera potentialen för att konvertera intresserade besökare till nöjda kunder.

Vi på Ngine både använder HubSpot själva och hjälper våra kunder att maximera sin digitala marknadsföring och för att skapa tillväxt. Begreppet leads är en central del i HubSpots tänk, där man fokuserar på att förstå och utnyttja dess roll för att optimera sina strategier. 

Vill du veta mer? Let's power up your business with data-driven strategies! 

{{cta('c9b336c4-cdc3-4867-bf6d-ac2f71f45b75')}}

Är du intresserad av att lära dig mer om olika CRM-begrepp? Gå in och läs vår parlör om CRM-begrepp här!

Upptäck mer

Se alla knowledge snacks