Postat av
Isabel Wrigén Sandén
November 4, 2020
Digital Marknadsföring

Vad betyder Googles introduktion av Google Analytics 4?

GA4_Analytics_Ngine-1

Den 14 oktober introducerade Google en större uppdatering till sin Web Analytics plattform som är döpt till Google Analytics 4, men undrar du vad detta betyder och hur du kan anpassa dig till denna nyheten? Plattformens fokus är att leverera insikterna och kundupplevelsen på ett smartare sätt så att vi kan reducera friktion och optimera snabbare så vi genom bl a artificiell intelligens inte behöver upptäcka lika mycket på egen hand längre och sen försöka tolka den datan för att agera. I detta Knowledge Snack om Google Analytics 4 exponerar vi dig för några tips som kan vara bra att känna till i dagsläget. 

5 saker om Google Analytics 4

En del sociala medier som Facebook har arbetat i flera år när det gällande ett ökat fokus på kundresan genom Events (på svenska kallat "händelser") som Google nu fokuserar mer på med Events än att fortsätta fokusera på Sessions.

Kanske minns du en tid där den mesta information låg i en url och url:ens information styrde vad vi kunde göra med vår marknadsföring, många gör så fortfarande. Detta har rört sig mer mot att vi utnyttjar smartare design i vår UX/UI som vi spårar, mäter och kapitaliserar på utan att url:en har ändrats.

Tänk t ex på alla stegen du genomför i en vanlig checkout i e-handel. Här ser, klickar och upplever du som besökare något i en checkout och i backend kan vi tolka den upplevelsen på ett sätt, men sen ligger informationen i ett virtuellt tredje lager, ett så kallat "data layer" som är ett javascript som sparar information som sen Google Tag Manager använder i taggar/-triggers och variabler. Den datan kan sen skickas till Google Analytics, Google Ads, Facebook osv. Vi behöver alltså ställa rätt frågor för att få den information skickad till oss så att vi kan tolka den med Google Analytics. 

 • Genom denna nya approachen ska vi få smartare insikter genom maskininlärning för att identifiera trender
 • Vi erbjuds även en djupare integration till Google ads
 • Ett bättre sätt att mäta hur kundcentriska vi är
 • Granulär data kontroll 
 • Google tjänst BigQuery som finns i Google Cloud Plattformen var tidigare inkluderat i Google 360 produkten som alla fick betala för, men denna är nu tillgänglig gratis i Google Analytics 4 vilket ger dig möjligheten att integrera fler källor av data från en plattform.

Kom igång med dessa resurserna om Google Analytics 4

Här kan du se en snabb genomgång av nya gränssnittet med Krista Seiden i Google Analytics 4

 

 

Här kan du lära dig att sätta upp Google Analytics 4 med Measureschool

 

Här kan du ta del av en kompletterande implementationsplan för Google Tag Manager användare från Simo Ahava som kompletterar den officiella implementationsplanen från Google.

Mer information kommer.

Du kan alltid fråga oss på Ngine! Kontakta oss

 

 

Källor: 

 • Communityt Growth Hackers Sweden
 • Analyticsmania
 • Googles blog, Youtube & support
 • Search Engine Land
 • Bounteous
 • Simo Ahava

 

Upptäck mer

Se alla knowledge snacks