Postat av
Henrik Skoglund
April 15, 2020
Facebook marknadsföring

Vad är en Facebook media buyer?

annie-spratt-5psJeebVp9o-unsplash_2000px

Du kanske lägger vissa saker i begreppet media buyer och någon annan tolkar media buyer annorlunda och vi ska ta avstamp i vad en Facebook Media Buyer är. Vi lämnar därför den traditionella delarna i begreppet media buyer bakom oss och släpper medieplanering och medieplanerna och fokuserar på Facebook Media Buying. Våra erfarenheter från många varumärken, medieplaner och taktiska genomförande i digitala kanaler kan kokas ner i detta Knowledge Snack för hur man vaskar fram en bra Facebook Media Buyer.


Om du ska få tag i en bra media buyer så behöver du först göra 5 saker:

 • Gör din hemläxa
 • Fråga efter referenser
 • Resultaten dem har levererat
 • Strukturen man arbetat efter
 • Marknadsföringsmodellerna man använt

För att du ska tjäna lite tid eller göra ett kraftigare hopp som Armand Duplantis hade gjort för att hitta rätt person eller kanske t.o.m bli denna person så har vi sytt ihop ett litet Knowledge Snack.

Prioriterade färdigheter 

Teknokratisk

Personen behöver vara nyfiken och ha stenkoll i stor utsträckning på sin mappade omvärld och här behöver du försöka förstå vilka kanaler, källor, fakta, personer och kunskaper individen tar in. Personen behöver uppvisa ett kritiskt tänkande mot detta informationsintaget för det är en tunn tråd mellan vem som är bra, riktigt vass och fruktansvärt dålig för uppfattningen kan manipuleras. Dvs individen ska skilja på dålig och bra information. För att förstå omfånget av hur teknokratiskt det kan upplevas med Facebook kan du besöka bl a dessa resurser Developers och varför inte lära dig lite med om konverteringsspårning.

Tips: Hör av dig till oss för ett tips att implementera så hittar du mer budget inom din befintliga budget och på köpet optimera din Facebook marknadsföring avsevärt. 

Vilja att analysera data

Vad är det som fungerar och inte fungerar? Dvs gör man som Facebook kanske säger eller går man på djupet och analyserar och lär sig att kanske t.o.m utmana plattformen? Det mesta du hittar i Facebook grupper är oftast inte skalbara resultat som kan flytta ett företag framåt. Det behöver vara någon som utfört konsekvent effektiv media buying med 2 till 3+ ROAS/MROI över längre tid. Kolla hur deras mätetal och Facebook business manager är sorterad och strukturerad. Har man hög eller låg CTR? Vad påverkar detta? Vilka andra metrics samspelar med detta? Personen behöver se sammanhanget emellan mätetalen, många mätetal. Resten av ditt Growth system med din marknadsföringsmodell och säljprocess är starkt förenade med varandra dvs ditt erbjudande, front end och backend (även kallat trafik, upplevelse och data warehouse) men klarar personen av att se hur det är förenat med varandra? Det är vanligt att personer inte tar hänsyn till hela kundresan eller funneln, men högst omedvetet oftast pga kunskapsnivåer. Ge personen din sajt och se vilka problem som kan hittas. Personen kan ofta inte se hela bilden holistiskt för det tar tid att lära sig och få split vision för men personen kan visa tendenser till nyfikenhet för helhetsbilden. Det flesta kan uppleva det som svårt att processa information –  kika exempelvis på DIKW, en insikt ska omvandlas till en lösning. Vad händer om personen fuck_ar upp ordentligt? Vad gör personen? Lär dig mer om hur du kan arbete med data och analys här https://analytics.facebook.com/features

 

T-shaped player

Annonsering är konstant inlärning och eCommerce och Dropshipping förändras konstant dvs man måste vara ödmjuk mot ny information hela tiden och viljan att bli bättre med en strukturerad approach till sin läroplan som stärker individens eller teamets T-modell.

 

Ödmjukhet

Konsten att anpassa sig som en kameleont mellan olika verksamheter och marknadsfunktioner i en verksamhet är otroligt viktigt. Dvs kan du prata med utvecklaren, controller, försäljningschefen eller VD’n på ett sätt där ni båda möts och förstår varandra är inte en lätt match när språket består av akronymer och terminologier som inte går att skruva till i munnen och få ut på ren svenska. Man behöver kunna erkänna misstagen, förändra, göra om och konstant förbättra. Man behöver visa ödmjukhet mot sin egen förmåga att överskatta sina egna kunskaper.

Flexibilitet

Det enda sättet att hitta något som utvecklar affären och verksamheten framåt mot målet (ditt Northstar mål) är att konstant testa sig fram. Olika kunder och konton kräver flexibilitet. För att uppnå bra siffror i ett konto som kan skala över tid krävs bra budgetar i en bra marknad med potential. (räkna ut budget så här). Det kan behövas bra ”cash reserves” som kan hålla ut över tid dvs makromål på lång sikt för det tar tid att bygga upp digital hygien, skruva till maskinen och accelerera. Man kan inte implementera samma approach i alla konton för då förstår man inte riktigt kontexten av den affären och digitala identiteten online. Detta gör att flexibilitet är ett krav.

Emotionellt hållbar

Personens vilja, välmående och förståelse att ta sig förbi första hindret av motstånd och pushas sig själv mot att uppnå data-drivna mål är lika viktigt som förmågan att nå resultat när man utövar sport och idrott individuellt som kollektivt. 

Tålamod

Man får acceptera krävande entreprenörer och personer som får behandlas med en viss stoisk lärarhatt. Kan man ta sig igenom en flora av fantastiska karaktärer och individer så kommer du med nyfikenhet under resan gång ha en kunskapsreserv som löser de flesta problemen och den hastigheten är få förunnad och ovärderlig i pengar. 

Hitta rätt under konstant förändring

Företag kan enkelt gå igenom väldigt många personer (trots en avsaknad av dessa personer på marknaden, lustigt va?) innan rätt person är hittad och allt det ska ske under en redan föränderlig C-suite och M-suite i organisationerna. De flesta som hittar rätt håller troligtvis hårt om den personen.

Lite uppfriskande sanningar om dina annonser

 • Varje annonskonto är unikt dvs även ditt
 • Spårning och mätning är A&O dvs även för dig
 • Varje annons har begränsningar dvs även dina
 • Mikrobudgeteringar funkar inte i dagens algoritmer dvs tro inget annat
 • En bra media buyer (på Ngine en growth hacker) kan validera eller också utan problem avsluta och gå vidare dvs det ska även du göra
 • När personer nått en viss nivå kan man försöka att duplicera personen att sköta saker eller om du vill försöka bli en media buyer så är det dessa egenskaperna som är eftertraktade. 

Om du läste hela vägen hit som senior old school media buyer så ja; jag tar inte upp allt som berör bredare och djupare medieplanering men är du en person i behov av hjälp så erbjuder vi vägledning. Förmodligen är du som läsare en av de media buyers som är riktigt vass och just nu läser detta med ett kritiskt tänkande och omvärlden kanske knappt vet att du existerar 🔍 – let me know you read it 🤓

 

{{cta('9a5454e8-e0b5-4998-a304-3bbd8645439e')}}

 

 

Upptäck mer

Se alla knowledge snacks