Postat av
August 29, 2022
Digital Marknadsföring
growth hacking
kundresa
UX

En spaning kring konverteringsoptimering av Ngines CRO-expert

Konverteringsoptimering är en metod där du utifrån en datadriven process systematiskt optimerar din landningssida eller app för att få dina besökare att göra det du vill.
Om du tittar på nästan vilken sajt som helst så kommer du se att de vill sälja allt till alla. De som vågar skala bort och fokusera är de som i slutänden kan redovisa en högre konverteringsgrad.

Ngines CRO-expert, Andreas Politis, har erfarenhet av att jobba med konverteringsoptimering åt företag inom flera branscher. Något yrkesskadad kommer dagligen i kontakt med webbsidor där han tydligt ser hur de skulle kunna optimera användarupplevelsen genom olika metoder för att få en högre konverteringsgrad. Här är Andreas egna reflekterioner kring en upplevelse.

Köpa T-shirts på H&M.com

Jag var inne på H&M för att köpa T-shirts. 5-pack för endast 299 kr var ett bra pris. Men av en slump råkade jag dra till tummen på mobilen och vips så dök det upp två till olika färgkombinationer av 5-pack T-shirts. "Oj, fanns det fler färger?", tänkte jag.

1Google Analytics Universal blir GA4


Olika tekniker för analys

Hur ska jag som kund förstå att det går att swipa för att få fram fler färger när det inte syns (bild 1) i UX-upplevelsen från första början?

En idé kan vara att först analysera "big data"; Hur och på vilket sätt friktionen är på produktsidor med denna befintliga swipefunktion för att förstå om det finns en flaskhals  där övriga färgkombinationer (bild 2) har lägre antal besökare, mindre engagemang.

Men går det också att se "small data" där en ökande trend av kunder använder interna sökfunktionen och söker efter "röd tshirt" p.g.a. att de inte ser en röd t-shirt på produktsidan? Eller kan vi se att kunden swipar eller inte på recordings och heatmaps i Hotjar? Eller fråga kundtjänst? Försök att förstå kunden och hur den faktiska kundresan ser ut.

2-1


Jobba med hypoteser

Lägg in idéen i en backlogg med en hypotes kring varför, hur och vad det är som ska testas, var i kundresan idén hör hemma och sätt micro (engagemangsmål) och macro mål (försäljning) på idén. Detta tillsammans med webbanalysen på big, small data och Hotjar.

Låt idéen prioriteras utifrån en scoringmodell, och om idén får högst poäng, A/B-testa idéen som ett experiment där färgkombinationen syns redan från start (se bild 3) och analysera utfallet på micro- och macromålen därefter. Ett annat A/B-test på en idé skulle också kunna vara att skriva "Swipa för fler färger ->" för att även kunden ska förstå i textform.

Testa, testa, testa

När A/B-testet är klart och signifikansvärdet nått sin topp - hur blev då resultatet? Sålde det fler pack med färgkombinationer med den röda t-shirten, när kunden tydligare kunde förstå att det gick att swipa på produktsidan?

Om A/B-testet skulle misslyckas och gå fel är det inte hela världen. I vilket fall som helst skulle vi lärt oss något av testerna och kunna dela OCH tolka resultatet i en kunskapsbank till resten av organisationen och andra avdelningar.

3-1


Hur gör andra?

Ett tips kan också vara inspirera och lära av andra företag och branscher kring konverteringsoptimering. Titta t.ex. på App Store och hur Apple själva exponerar sina tjänster med en tydlig UX-layout där man förstår att det går att swipa i Apple Store. Kunder som har en iPhone köper ju trots allt också kläder på nätet.

Eller varför inte ta lärdom av hur t.ex. Tinder gör med "swipa höger" och "swipa vänster". Finns nog singlar som vill ha en snygg profilbild i en röd t-shirt på Tinder.

Synliggör produkterna på hemsidan och gör upplevelsen tydlig för kunden. 

 

Vill du veta hur Ngine kan hjälpa dig att öka din konverteringsoptimering?

 

{{cta('4c24c3fe-ca50-4f15-8cb4-f9946ca519ed')}}Upptäck mer

Se alla knowledge snacks