Postat av
Isabel Wrigén Sandén
March 19, 2020
Digital Marknadsföring
marknadsföringsstrategi

Skapa en digital marknadsföringsstrategi i endast tio steg

Light bulb and drawing business strategy at background

 

Ibland är det bra att stanna upp och reflektera över hur den operativa marknadsföringsstrategin ser ut, vad den innehåller och hur den presterar. Frågorna som vi mår bra av att ställa oss kan vara många, men de flesta team brukar ställa frågor i stil med: Innehåller marknadsföringsstrategin alla önskade delar? Rätt delar? Speglar den mitt teams kunskaper och resurserna vi har att tillgå? Möter den våra affärsmål och digitala KPI:er? Får vi rätt kvalitet av investeringen? Får vi ett bättre LTV/CLV, eller ett sämre av denna marknadsföringsstrategi?

I denna artikel utforskar vi tio steg för få ihop en bra sammansättning på vår digitala marknadsföringsstrategi.

Steg 1: Sätt upp mål och affärsmål

Definiera dina mål och affärsmål för 2020 och 2021 och skapa exempelvis S.M.A.R.T goals.

Steg 2: Identifiera dina kunder

Börja med att identifiera dina potentiella kunder och därefter dina mest ideala kunder. Ett tips är att du mixar informationen mellan vad dina olika funktioner i verksamheten vet om kunden eller tror sig veta om kunden tillsammans med din data från analytics och sociala medier. Då är du en bra bit på att skapa en ganska bra bild av kunden. 

Steg 3: Känn dina konkurrenter

Om vi vet mycket om våra konkurrenter så kan vi också skaffa oss ett digitalt övertag och här finns ett tiotal taktiker att genomföra.

Steg 4: Teamet

Träna, utbilda och dela ut roller där dina medarbetare besitter erfarenhet. Ett tips är att ta reda på vart team-medlemmen är påväg, och inte bara fokusera på var personen har varit eller vad personen har gjort tidigare. Mycket kunskapsdiscipliner flyter ihop i dag!

Steg 5: Sökmotormarknadsföring (SEM – search engine marketing)

Att ha en djup förståelse för hur sökmotormarknadsföring fungerar är en vital del för din framgång!

Steg 6: Innehållsmarknadsföring (content marketing)

Försök att utnyttja användargenererat innehåll för att nå ut bredare inom målgruppen, samt för att bättre nå fram med budskapet.

Steg 7: Marknadsföring i sociala medier (SMM – social media marketing)

Utnyttja sociala medier för att slå dina konkurrenter i plattformsekonomierna. Information säljer bättre än sälj!

Steg 8: Email-marknadsföring

Börja med att bygga email-listor för att utnyttja analysen och insikterna av detta i plattformsekonomierna. Varför? För att förbli relevant och bygga en lojal kundgrupp.

Steg 9: Mobil marknadsföring

Ta initiativ till att optimera din marknadsföring för upplevelsen i smartphones. Ett tips är att fundera över hur stort ditt egna tålamod är när det handlar om upplevelsen i mobilen, och även: vad är det som skiljer dig mot dina kunder?

Steg 10: Affiliate-marknadsföring

Affiliate-marknadsföring kan vara bra för att bygga ditt varumärke och öka din synlighet– om disciplinen utförs på ett bra sätt. Tänk på exempel inom förlagsbranschen så som Adlibris, Bokus, Bonnier Bokklubb med flera.

Nu har vi listat tio steg som din marknadsföringsstrategi skulle kunna innehålla, men har du andra discipliner eller behov så kan vi med stor sannolikhet hjälpa dig med dessa också. Vi ser fram emot att höra din röst och feedback i valfri kanal och vid valfri tid (...vi gillar Facebook Messenger)!

Varför inte ta fram en ny roadmap och digital marknadsföringsstrategi med hela teamet, sätta smart goals och bryta ned dessa till digitala KPI:er i dina egna kanaler? En uppskattad uppdatering för alla företag. 

 

{{cta('f88c8197-ebbe-4cac-9b89-4acb7a71f230')}}

Upptäck mer

Se alla knowledge snacks