Postat av
Henrik Skoglund
March 17, 2022
Digital Marknadsföring
sökordsoptimering
seo

Sökmotoroptimering för en ny webbsida. Det första du bör göra!

Hur börjar en ny webbplats rankas i sökningar på Google? Visas det bara magiskt i Google efter att du har lanserat det? Vilka saker måste du göra för att börja rankas i Google och få trafik från sökmotorerna? Här förklarar vi de första stegen du behöver ta direkt efter lanseringen av din nya webbplats för att ha en chans att få organisk trafik från sökningar på Google.

1. För det första – skaffa en extern länk till din webbsida

Google följer länkar, så se till att ha åtminstone en länk till din webbsida. Ladda upp din sitemap till Google Search Console för att snabba upp indexeringen av din webbsida.

Varför är en extern länk viktigt?

Google är en sökmotor. Om den hittar en länk till din sida på en annan webbplats kan den följa den länken och genomsöka din sida. 

Det är möjligt att få din webbplats indexerad av Google utan att ha en extern länk, men "indexerad" är inte samma sak som "ranking". Genom att skaffa en extern länk kommer Google inte bara att genomsöka och indexera din webbplats, den kommer också att tillskriva den ett visst extra värde baserat på värdet på webbplatsen där den hittade länken. Och det är det värdet som får dig att rankas.

Att få en länk från en annan webbplats kan alltså hjälpa din SEO mycket! Men inte vilken länk som helst duger. Länkar från bra webbplatser med hög trovärdighet och artiklar om relaterade ämnen är mer värda än katalogsidor och länkfarmar. Sikta på kvalitet och relevans.

 

blogg_sokmotoroptimering_webb

 

2. Checka dina inställningar

Se till att webben inte har status: noindex.kommer inte Google crawla/indexera din webbsida. Många gånger använder du denna inställningen under en utvecklingsfas, men glöm inte att avaktivera noindex vid publicering av webbsidan.

3. Sökordsanalys

Gör en sökordsanalys och hitta relevanta sökuttryck med hög sökvolym som kan förbättra din SEO och driva trafik till din webbsida. Identifiera de sökord du vill bli synlig inom och undersök hur sökintresset och sökvolymerna på de önskade orden ser ut. Sortera de olika sökorden efter syfte. Förslagsvis delar du in dem i tre faser:

  1. Intresseväckande - sökord som är mer generella. Tex "Solceller"
  2. Fördjupande - sökord där du är lite mer precis och vill ha mer information. Tex. "Hur fungerar solceller?"
  3. Konverterande. Sökuttryck som tyder på att du kommit långt i din process och nu letar efter någon väldigt specifikt. Tex "Köpa solceller"

Se till att det finns landningssidor för alla de sökuttryck du har identifierat!

4. Därefter skriv, skriv och skriv innehåll

För att ha en chans att bli rankad av Google krävs bra och relevant innehåll som är lättläst och väl strukturerat. Skapa sidor utifrån sökordsanalysen och skriv om de ämnen du vill bli synlig inom. För att bli rankad behöver det finnas ett bra och relevant innehåll för varje sökord. Och glöm inte att tänka på att det är en människa som skall läsa texten. Skriv inte för Google skriv för en mottagare då kommer den bli bra för Google också.

Sökmotoroptimering för ny webbsida 

5. Se över metabeskrivningar och sidtitlar

Se över sidtitlar och metabeskrivningar. Är de tydliga och relevanta för respektive sida? Sidtitel och metabeskrivningen är den rubrik respektive brödtext som syns vid en Googlesökning. Ta en titt på dina resultat när du väl börjar ranka. Det primära sökordet för sidan bör finnas både i sidtitlar, i sidans huvudrubrik (H1) och helst i url:en. 

Metabeskrivningen har ingen direkt inverkan på rankingen, men en bra och informativ beskrivning gör att fler tenderar att klicka på din länk. Indirekt kan man säga att en bra metabeskrivning gör det lättare att få mer trafik till din sida.

6.Tänk igenom sidstrukturen och interna länkningar

Vilka sidor och artiklar är viktigast? Se till att dessa är bäst optimerade och att andra sidor på din webb länkar till dessa. På så sätt talar du om för Google och besökarna vilken sida som är viktigast. Ofta kallar man dessa sidor för "pelarsidor" eller "cornerstone content". Google kommer att följa dina länkar, och de artiklar och sidor som har flest interna länkar kommer att rankas högst i sökmotorerna.

Att skapa en sådan struktur talar om för Google vilka artiklar som är viktiga och vilka som är mindre viktiga.

7. Sätt en plan för att skaffa fler länkar till din webbsida.

Google gillar som sagt länkar och därför är de viktiga. Så sprid ordet och börja länkbygga! Nå ut till andra webbplatsägare och be dem skriva om din webbplats, dina produkter eller dina tjänster. Om Google följer flera länkar till din webbplats kommer den att genomsöka den oftare. Detta är avgörande när du gör SEO för en ny webbplats och kommer så småningom att hjälpa till i din ranking. Men var aktsam, alla länkar är inte bra, och köpta länkar är no-go!

Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med SEO och sökmotoroptimering

{{cta('4c24c3fe-ca50-4f15-8cb4-f9946ca519ed')}}

<!--HubSpot Call-to-Action Code --><span class="hs-cta-wrapper" id="hs-cta-wrapper-4c24c3fe-ca50-4f15-8cb4-f9946ca519ed"><span class="hs-cta-node hs-cta-4c24c3fe-ca50-4f15-8cb4-f9946ca519ed" id="hs-cta-4c24c3fe-ca50-4f15-8cb4-f9946ca519ed"><!--[if lte IE 8]><div id="hs-cta-ie-element"></div><![endif]--><a href="https://cta-redirect.hubspot.com/cta/redirect/6887765/4c24c3fe-ca50-4f15-8cb4-f9946ca519ed" ><img class="hs-cta-img" id="hs-cta-img-4c24c3fe-ca50-4f15-8cb4-f9946ca519ed" style="border-width:0px;" src="https://no-cache.hubspot.com/cta/default/6887765/4c24c3fe-ca50-4f15-8cb4-f9946ca519ed.png" alt="Kontakta oss"/></a></span><script charset="utf-8" src="https://js.hscta.net/cta/current.js"></script><script type="text/javascript"> hbspt.cta.load(6887765, '4c24c3fe-ca50-4f15-8cb4-f9946ca519ed', {"useNewLoader":"true","region":"na1"}); </script></span><!-- end HubSpot Call-to-Action Code -->

Upptäck mer

Sammanfoga behoven med marketing automation

Det finns en hel del teknokratisk behov som uppstått medvetet som omedvetet som de flesta verksamheter köper in lösningar på. I genomsnitt har en medarbetare ca 8 lösningar enligt Blissfully. Detta resulterat i att vi ser på global nivå via HubSpot att medelstora bolag har i genomsnitt över 73 olika lösningar för att hantera en holistiskt kundbild och mycket av detta går att sammanfoga mer kostnadseffektivt för en holistisk kundbild i dag. Här är en vanlig lista på behov som de flesta betalar ett par tiotusen kronor per månad för, men som du kan komma ner betydligt lägre med och kunna krama ut en helt annan svänghjulseffekt på – känner du igen dig i listan? Innehållsproduktion Verktyg för Inbound lead generering och marketing automation med dynamiska landningssidor, formulär, flöden, email och scoring. Email marknadsföring - email mallar, hantering av prenumerationer, dynamiskt innehåll CRM - hantering av kontakter och företag med segmenteringsmöjligheter att sätta upp egna properties och se aktiviteter på kontakter osv Sociala kanaler med publiceringar, kalender, uppföljning Konversationer på webbplatsen med chatt, popup-forms Dagligt säljarbete där säljpipen kan anpassas efter säljprocesse och hantering av uppgifter, email mallar, notiser, påminnelser och uppföljning mm Dagligt teamarbete med arbetsprocess, hantering av uppgifter, trstning, experimentering,&nbsp; email mallar, notiser, påminnelser och uppföljning mm Dashboards med uppföljning av marknads- och säljaktiviteter med möjlighet att skapa egna samt lägga till mål Integrationer med annonsplattformar som exempelvis Google Ads, Facebook och Linkedin för att exportera underlag till målgrupper löpande samt följa upp utfall på annonsering

Läs mer
Se alla knowledge snacks