Postat av
André Lundqvist
March 23, 2023
Google Analytics
GA4

Vad du bör veta om Googles migrering från Universal Analytics till GA4

Har du också mött den här vyn när du loggar in på Google Analytics?

 

Google har nyligen meddelat att de planerar att automatiskt migrera Universal Analytics-egendomar (UA) till Google Analytics 4 (GA4) från och med mars.

Men det finns några viktiga anledningar till varför du inte bör låta Google göra detta automatiskt.

Här kommer vi att gå igenom om automigrering är rätt för dig, viktiga saker att tänka på och varningar du bör vara medveten om.

Är GA4 automigrering rätt för dig?

Har du Google Analytics installerat på din hemsida idag så hamnar du säkert i någon av följande tre kategorier:

1. Om du har Universal Analytics men inte migrerat till GA4 skapar Google en GA4-egendom åt dig baserat på dina UA-inställningar.

Detta kan vara ett alternativ om du inte haft tid eller intresse att göra migreringen själv, men var medveten om att din data kan se annorlunda ut i ditt nya GA4 konto.

2. Om du har skapat en GA4-egendom men inte länkat den till en UA-egendom, kan Google ändå automigrera åt dig. För att undvika detta bör du se till att länka dina egendomar.

3. Om du har skapat en GA4-egendom, länkat den till en UA-egendom, men inte slutfört alla steg i GA4-konfigurationsassistenten, kommer Google att fylla i luckorna åt dig om du inte aktivt valt bort migrering i UA.

Få ut det mesta med av Google Analytics 4 med GA4 Setup Assistant:

 

GA4 Setup Assistant eller konfigurationsassistenten, som den kallas på svenska, är ett 12-stegsverktyg som hjälper dig att migrera din UA-data till GA4.

Verktyget hjälper dig att systematiskt sätta upp användbara funktioner som annonslänkning, konverteringar och migrering av målgrupper.

Men om du inte slutför alla steg och markerar dem som "Slutförda" kan Google automatiskt fylla i luckorna åt dig, vilket kan leda till problem.

1. Insamling av data: Du vill säkerställa att din webbplats samlar in data och att Google-taggen är installerad på dina webbsidor.

Här finns det flera sätt att gå tillväga. För att få tillgång till fler funktioner så rekommenderar vi att man installerar och hanterar GA4 med Google Tagghantering.

2. Google Signals: Detta är Googles identitetssystem som tillåter marknadsförare att identifiera användare på sin webbplats som inte är inloggade.

Detta ger inte marknadsföraren någon personligt identifierbar information, men tillåter dem att göra tre saker:

Förstå om (och hur ofta) användare använder deras webbplats eller app från olika enheter.

Lära sig lite demografisk och intresseinformation som Google har samlat in om sina användare.

Samt skapa målgruppslistor över användare som de vill annonsera till på Googles Ads (exempelvis alla som har lagt till ett objekt i varukorgen men inte köpt).

Kontrollera med ditt juridiska team om  det finns eventuella juridiska konsekvenser eller restriktioner för din verksamhet innan du aktiverar denna funktion.

3. Ställa in konverteringar: Konverteringar är tidigare känt som mål i UA. Detta är vanligtvis de viktigaste åtgärderna som användare kan genomföra på din webb, som exempelvis ett köp eller inskick av ett formulär.

Det är viktigt att tänka på att verktyget endast migrerar kvalificerade mål (dvs. evenemang eller destinationsmål) från UA till GA4.

4. Definiera målgrupper: Genom att definiera målgrupper, kan du få en djupare förståelse för dina användares beteenden och intressen.

På så sätt kan du skapa mer relevanta, personliga och kostnadseffektiva marknadsföringskampanjer.

Har du sparade målgrupper i UA som du vill fortsätta använda i GA4 så kan du importera målgrupperna in i kontot genom att klicka likt nedanstående bild.  

 

 

 

5. Hantera användare: Vilka personer ska ha tillgång till ditt konto? Se till att du granskar vilka användare som migreras, eftersom Google kan migrera alla användare som finns tillagda i UA.

6. Länka till Google Ads: Detta gör att datan som samlas in i Analytics skickar data om konverteringar och målgrupper automatiskt till Google Ads.

Verktyget kräver inte administratörsåtkomst till Ads för att länka, vilket underlättar processen att koppla plattformarna.

7. Lägga bud på GA4-konverteringar: Detta är viktigt att du ser över själv. Om du låter Google migrera och buda på konverteringar automatiskt kan du riskera att slösa pengar i din annonsbudget.

8. Rikta in annonser på GA4-målgrupper: Om du lika så låter Google migrera och rikta annonser på målgrupper automatiskt kan du riskera att slösa pengar i din annonsbudget.

Se därför till att du ser över dina målgrupper i GA4 innan du riktar annonser till dina GA4-målgrupper.

9. Importera data: Genom att importera data från andra källor, som CRM-system, e-handelssystem eller annan analytics-teknik, kan du få en mer komplett bild av dina användares beteenden och interaktioner med sin webbplats eller app.

10. Länka till BigQuery: BigQuery är en cloud-baserad datalagringslösning från Google och är gratis att länka till.

BigQuery är utformad för att hantera stora datamängder, så du kan länka samman och analysera stora datamängder från flera källor i en enda plattform.

11. Konfigurera User-ID: Detta innebär att du kan spåra en användares interaktioner med din webbplats eller app över flera enheter och sessioner.

Du gör detta genom att tilldela varje användare en unik User-ID och rapportera den till Google Analytics 4.

12. Använd Measurement Protocol: Detta innebär att du kan rapportera data till Google Analytics från enheter eller system som inte är direkt integrerade med Google Analytics.

Measurement Protocol är en teknik som tillåter dig att skicka data till Google Analytics genom att skapa och skicka HTTP-request med specifika parametrar.

På “icke-nördspråk” innebär det kort sagt att du kan samla in data från enheter och system utan att behöva använda komplexa integrationslösningar.

 

Sammanfattningsvis

Med Google Analytics 4 får du en kraftfull plattform för att samla in, analysera och använda data om dina användares beteenden och interaktioner med din webbplats eller app.

För att få ut det mesta krävs det en förståelse för tekniken och en förmåga att integrera den med dina andra system och verktyg.

Där har vi på Ngine djup kunskap och vi har hjälpt många företag att bli mer datadrivna.

Vill du få ut det mesta av din verksamhets data och få insikter för att fatta datadrivna beslut med Google Analytics 4? Kontakta oss idag så hjälper vi gärna till.

{{cta('4c24c3fe-ca50-4f15-8cb4-f9946ca519ed')}}

Upptäck mer

Se alla knowledge snacks