Postat av
Magnus Frejd
December 21, 2022
Digital Marknadsföring
Google Analytics
sökordsoptimering
seo

Kommer länkar vara mindre viktiga för att ranka på Google?

Det kan vara så att länkar kommer bli mindre viktiga för Googles rankingalgoritm.  Anledningen är att Google har blivit bättre på att tolka och förstå innehållet som finns på webbsidan. Google har numera en bättre förståelse för hur relevant innehållet, vilket gör att länkar kanske inte är lika nödvändiga i framtiden. Den senaste officiella uppdateringen av Googles algoritm, SpamBain (Läs mer om SpamBrain) fokuserar än mer på kvalitet än kvantitet.

John Mueller på Google säger att han ser att länkar inte kommer vara lika viktiga i den övergripande algoritmen som de är idag. Han antyder också att redan nu är länkar mindre viktiga om man jämför med hur det tidigare varit. 

I detta klippet med John Mueller får han bland annat frågan om länkar. Spola fram till 13:52 om du vill lyssna. 

Bild på Google SEO Podcast

Länk: https://youtu.be/4iizNFnrRWk 

 

Om du inte orkat leta fram rätt ställe i filen så lyder en del av hans svar så här: "Vid någon tidpunkt kommer länkar att falla av lite eftersom vi inte kan lista ut hur länken passar in i sammanhanget på webben. Men i viss mån kommer länkar alltid att vara något som vi bryr oss om eftersom vi måste hitta sidor på något sätt. För hur hittar man en sida på webben utan någon hänvisning till den? Men min gissning är att länkar över tid inte kommer att vara en så stor faktor som det ibland är idag. Jag tror redan att det är något som har förändrats ganska mycket."

 

Trots detta har studier visat att länkar fortfarande är viktiga för att ranka på Google. För några år sedan sa dessutom Google att länkar är bland de tre viktigaste faktorerna gällande ranking. Dock gjorde Google ett tillägg vid ett senare tillfälle, att länkar inte var prioriterat som nummer ett. Så lite svårt att veta med säkerhet! Men allt tyder på att betydelsen av länkar kommer minska men bra länkar är fortfarande en stor rankingfördel.

 

Hur ska vi arbeta med länkar framöver? 
Vi behöver inte vara lika besatta av länkar som vi varit tidigare. Att lägga större fokus på innehållet är viktigare. Trenden som varit och som kommer bestå är att ett bra innehåll oftast genererar länkar utan att man behöver begära eller göra stora ansträngningar för att bygga dem själv. 

Det blir också allt viktigare att ha koll på vilka sidor som länkar till den egna webbsidan. Skadliga länkar behöver uteslutas via disawow-verktyget i Google Search Console. Kika även på Googles riktlinjer för länkar och hur länkar bör taggas beroende på vilken typ av länk som avses. 

 

Sammanfattningsvis
Länkar finns kvar och kommer alltid vara kvar som en av många rankingfaktor. Men i takt med att Google blir bättre på att förstå webbsidans innehåll, kommer Google att förlita sig mindre och mindre på länkar och mer på relevant innehåll, skapat för människor inte för Google!

 

Vill du synas längre upp på Google? 

Ngine hjälper dig att identifiera dina kunders sökbeteenden och utför sökmotoroptimering och innehållsanalys för att du ska öka din synlighet i sökmotorer. 

 

{{cta('4c24c3fe-ca50-4f15-8cb4-f9946ca519ed')}}
Upptäck mer

Se alla knowledge snacks